Edzés és koffein: tévhitek, tények, tippek

Edzés és koffein: tévhitek, tények, tippek

Az edzéshez, testépítéshez való étrendkiegészítők gyakran tartalmaznak koffeint, és rengetegen vannak azon a véleményen, hogy ezek a készítmények egészségtelenek, bármennyire is növelik a teljesítményt. Ebben a cikkben tisztázzuk a félreértéseket, összefoglaljuk a tényeket, és adunk pár tippet azok számára, akik versenyszerűen vagy hobbiszinten sportolnak, esetleg diétáznak, vagy testépítői ambícióik vannak.

A koffein, mint köztudott, megtalálható a kávébabban, tealevélben, kakaóbabban, stb. Tehát természetes eredetű élénkítő hatású szer, amelyet több mint száz éve fogyasztanak a sport világában is. A koffein több szempontból is segíti az edzést: növeli a teljesítményt és az állóképességet, csökkenti a fáradtságérzetet, segít a koncentrációban. Ezen kívül fogyasztó hatású: segíti a szervezetet a zsír bontásában, és csökkenti az étvágyat is. Hatékony az állóképességen alapuló mozgásformáknál, illetve az erősítő és az izomnövelő edzéseknél is. Jól tudja biztosítani a folyamatos és egyenletes energiaszintet, így nem csak a sporttevékenység előtt, hanem közben is fogyasztható! A tévhitekkel ellentétben a kutatások azt mutatják, hogy a koffein nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem fokozza a koleszterinszintet, és nem okoz szabálytalan szívverést. A pulzus és a vérnyomás egy ideig minimálisan megemelkedhet ugyan, de ez nem függ össze semmilyen szívre káros hatással. Krónikus szívbetegség és magas vérnyomás esetén azonban fokozottan oda kell figyelni a koffein fogyasztására!

Mint mindenben, a koffeinfogyasztásban is a mértéktartás a kulcs. Túlzott fogyasztása okozhat alvászavarokat, ezért lefekvés előtt 6 órával érdemes kerülni a koffeint. Emellett, mivel növeli a gyomorsav termelését, emésztési panaszokat okozhat nagy mennyiségben fogyasztva. Ingerlékenységet és idegességet is tapasztalhatunk, ha nem figyelünk az ajánlott határértékre, amely testtömegtől, nemtől és alkattól függően naponta 200mg körül mozog: ez körülbelül két-három csésze kávét jelent.

Érdemes szem előtt tartani, hogy közvetlenül edzés előtt 3-5 mg az ajánlott mennyiség, továbbá verseny vagy más megmérettetés előtt nem ajánlatos ismeretlen helyen kávét inni, mert nem tudhatjuk, mennyi koffeint tartalmaz és milyen hatással lehet a teljesítményünkre. A legjobb, ha egy olyan terméket találunk, amelynek hatását már ismeri a szervezetünk az edzésekről, és bárhova magunkkal tudjuk vinni. Célszerű személyre szabni az edzéshez használt étrendkiegészítőket, és keresni egy olyan ízt és formulát, ami mindig beválik! Népszerűek a sportolók körében a finom ízű liquidek, amelyeket akár a reggeli vagy az esti edzés előtt is könnyedén bevihetünk a jó teljesítmény és pozitív sportélmény érdekében.