Már az alkoholizmusból is divat lett!

Már az alkoholizmusból is divat lett!

Amikor középiskolába és egyetemre jártam, akkor én is gyakran ittam alkoholt, de idővel természetesen egyre kevesebbet iszik az ember. Egyszerűen már más lesz a prioritás, nem mindig csak a felelőtlen szórakozás. Normális esetben legalábbis. A testvérem férjénél sajnos nem ez történt. Hétvégente mindig is kijárt kocsmázni a barátaival, de abban bízott a húgom, hogy ha megszületik a gyermekük, akkor ez majd megváltozik, de a helyzet sajnos csak még rosszabb lett. Gondolom nem tudta feldolgozni, hogy már nem csak magáért, de egy gyerekért is felelősséggel tartozik, ezért egyre többet és egyre gyakrabban ivott, teljesen egyedül hagyva a húgomat és a gyereket minden hétvégén, aztán hétköznap délutánonként is.

Ez így nem mehetett tovább..

Sokat tanakodtunk a testvéremmel mit lehetne tenni, mi lenne a legjobb megoldás. Eszembe jutott, hogy a kolléganőm apukája tavaly hasonló gondokkal szenvedett, és gondoltam megkérdezem, neki mi segített. A kolléganőm nagyon dicsérte petke zsolt pszichiátert és addiktológust, akivel a Felépülők programjának keretein belül találkozott édesapja, és a programjaikról is jó véleménye volt.

Utánanéztünk, és mi is jónak tartottuk, azonban mivel egy bentlakásos programról volt szó, féltünk, hogy nem menne bele a húgom férje, vagy csak még inkább eltávolodnának azalatt az 1 hónap alatt, amíg be kéne költöznie. De nem volt más választás, így felhívtuk a központot.

Rá egy hétre be is hívták a testvéremet a férjével együtt egy konzultációra, ahol felmérték az állapotát, és megállapították, hogy jót tenne neki a program, viszont ahhoz, hogy eredményes legyen, neki is akarnia kell. A férje, nevezzük nevén, Zoli, először nem lelkesedett az ötletért, de tudta, hogy muszáj megtennie, ha nem akar elveszíteni mindent, amit eddig a testvéremmel felépítettek, így végül belement.

Szerencsére nem maradtunk információ nélkül a beköltözés után sem

A testvérem ugyanis nem csak a konzultációra kísérhette el férjét, hanem a bent tartózkodása során is szerveztek ingyenes edukációs előadásokat a hozzátartozóknak, és konzultációkat is. Ezeknek köszönhetően nem érezte úgy, hogy egyedül maradt a problémával, vagy nem értik meg, és ő is jobban megértette a Zoliban zajló folyamatokat és azt, mi vezethetett idáig.

Ezen felül, azt is fontos hangsúlyozni, milyen hasznos a Felépülők blog, ahol számos érdekes tartalom olvasható, melyek segítik a megértést, a felismerést, melyik fázisban van például az ember, vagy milyen jelekre érdemes odafigyelni, és még sok más egyébről is írnak a témával kapcsolatosan.

A honlapjukon minden információ rendelkezésünkre áll a programot illetően is: hogy épülnek fel a foglalkozások, és kik foglalkoznak velük. Az addiktológiai konzultánsok közt ott szerepelt petke zsolt neve is, aki valóban nagyon tág ismeretekkel rendelkező szakembernek tűnt.

Az is szimpatikus volt nekünk, hogy a programot megálmodó család maga is megtapasztalta az alkoholizmus szörnyűségét, ugyanis a család apa és fiú tagja is alkoholista volt egy időben. Szerencsére viszont most már jó ideje tünetmentesek, ha lehet így mondani, és ez reményt ad az embereknek, hiszen élő példái annak, hogy van esély a változásra és lehetséges teljesen felépülni ebből az állapotból.

A program végén szerveztek egy családi napot, amire én is elmentem a testvéremmel, és ami ott fogadott minket, azt álmukban sem gondoltuk volna!

Mintha egy másik ember tért volna vissza!

Persze reménykedtünk benne, hogy hoz valami változást ez a program, de arra nem számítottunk, hogy ennyire hálásan és kiegyensúlyozottan tér majd vissza Zoli. Korábban sosem látta be, ha hibázott, nem kért bocsánatot a testvéremtől, most viszont az első dolga volt, hogy megköszönte, hogy mindezen körülmények közt kitartott mellette, és hogy próbált megoldást találni a problémájára.

Elmesélte, hogy részt vettek egyéni és kiscsoportos foglalkozásokon is, és rengeteg időt töltöttek a természetben, kirándultak, ami nagyon jó hatással volt a lelki állapotára. Rájött, mennyi stresszt okoz neki a munkája, és hogy váltania kell, ha kijött, illetve felismerte, hogy nem szégyen beszélni a problémáiról.

Az összes szakember munkáját nagyon dicsérte, de a legnagyobb hatással rá is petke zsolt volt, aki elképesztő tudással és emberséggel fordult feléjük. Elismerte egyébként az összes szervező szakértelmét, azoknak pedig különösen hálás volt, akikkel még éjszaka is tudott beszélgetni, ha valami felzaklatta. Bent új barátságokat is kötött, és rájött, hogy ilyen emberekkel kellene inkább barátkoznia, akik ha ugyanabban a csónakban is eveznek, motiválják egymást a fejlődésre, nem olyanokkal, akik belevitték őt az alkoholizmusba.

Mondta, hogy nem mindig volt neki egyszerű bent, és az elején kifejezetten szkeptikus volt, de aztán egyre nyitottabb és befogadóbb lett. Olyan módszereket gyakoroltak be, és sajátítottak el, ami a mindennapi életben is hasznára válik majd.

Mivel nem kellett bent dolgozniuk, csak magukon, és teljes ellátásban részesültek, teljesen ki tudott szakadni a hétköznapi mókuskerékből. A szép és nyugodt környezet pedig szintén jó hatással volt rá, ki tudott kapcsolódni és el tudott lazulni. A helyszín megválasztása tökéletesen alkalmas volt feltöltődésre.

A családi nap nagyon jó hangulatban telt, én is személyesen megismerkedhettem a szakemberekkel és remek programokon vettünk részt.

A dolog utóélete

Zoli azóta egyszer sem ivott alkoholt, azt mondja nem is hiányzik neki. A házasságuk rendeződött, Zoli munkát váltott, itt már nem stresszel, és megszakította a kapcsolatot azokkal a barátaival, akik sportot űznek az alkoholizálásból a mai napig is. A Felépülők Családi Felépülési Központ azóta is szervez néha programokat, ahol az egykoron bent lakók felfrissíthetik a tanultakat és újra találkozhatnak bent szerzett barátaikkal és a szakemberekkel.

Ha néha el is gyengül Zoli, előszedi azokat a technikákat, amiket bent tanult, hogy legyőzze a kísértést. Már sosem kockáztatná, hogy elveszítse a kontrolt maga felett, vagy veszélybe sodorja családját. Én személy szerint nagyon büszke vagyok rá, hogy végigcsinálta, és örülök, hogy van ilyen hely Magyarországon, ahol ennyire hatékonyan folyik a rehabilitáció.

Szerintem a siker kulcsa az lehet, hogy olyan korszerű módszereket alkalmaznak, mint például a Minnesota-modell, a másik pedig, hogy ennyire hitelesek és hozzáértőek a szervezők és a betegekkel foglalkozó szakemberek. Az is nagyon jó, hogy találtak egy olyan helyet, ami turistáktól mentes, hiába a Balaton felvidékről beszélünk, mert így senki nem zavarja őket a gyógyulásban.

Én mindig is úgy voltam az ilyen dolgokkal, hogy kutyából nem lesz szalonna, aki ennyire felelőtlen, hogy a barátai hatására divatból állandóan lerészegedik a családját cserben hagyva, az nem fog megváltozni, de ez a program végül nem csak Zolit, de az én véleményemet megváltoztatta!

Szívvel ajánlom mindenkinek ezt a programot, továbbá a Felépülők blogot, ha alkoholproblémák vannak a porondon.