Multi Dice vs. dark játékok

Multi Dice vs. dark játékok

A videójátékok és más online minijátékok között nagy számban találni olyanokat, amelyeket a sötétebb műfajok kedvelőinek találtak ki – beszélek most elsősorban a horrorfilmek által inspirált játékokról. A horror műfajának kapcsolata a videójátékokkal nem egy újkeletű jelenség, és azért beszélhetünk kapcsolatról, mert olyan is van, hogy egy játék hat inspirálóan egy film elkészítéséhez. Mielőtt belemélyednénk, megjegyezném, hogy én az ennél visszafogottabb játékok kedvelője vagyok, a kedvencem például az egyáltalán nem ijesztő Multi Dice.

Miért szeretjük a horrort?

A horrorfilmek és ilyen műfajú játékok kiválthatják a harc-vagy-menekülés választ, ami az adrenalin, az endorfin és a dopamin szintjének emelkedésével jár. Az agy ekkor feldolgozza a környezetet, és arra következtethet, hogy az élmény nem valódi fenyegetés. Ez a személyes biztonságra vonatkozó tudat az egyik oka annak, hogy a horrorrajongók rendszeresen néznek ijesztő filmeket és játszanak horrorjátékokat. Legalábbis ezt mondják a nálam okosabbak, de én ezt eddig nem tapasztaltam meg, úgyhogy inkább maradok a Gametwist Multi Dice játékánál.

Érdekes módon a tudomány nem tud egyelőre választ adni arra, hogy miért van az, hogy egyesek rajonganak a horrofilmekért, míg mások egyszerűen nem bírják nézni, akkor sem, hogyha nagyon szeretnék magukra erőltetni. Én a második típusú emberek táborába tartozom, ezért is kedvelem filmek és játékok terén is a kevésbé hátborzongató műfajokat. A Multi Dice egy egyszerű és jópofa játék, a filmekkel és a komolyabb videójátékokkal szemben is hasonló elvárásokkal állok.

Nekem az a véleményem, hogy minden, ami fikció, a jó kedvünket kell, hogy szolgálja. Ha egy nehéz hét végén, vagy egy nehéz nap végén egy kis kikapcsolódásra vágyom, és leülök a képernyő elé, akkor attól a játéktól vagy filmtől nem azt várom, hogy további stresszt okozzon, hanm azt, hogy kicsit kiszakítson a hétköznapi rohanásból és szórakoztasson. Ezért szoktam esténként általában inkább a Multi Dice játékot játszani, és nem hátborzongató dizájnnal rendelkező játékokat vagy ijesztó filmeket keresni.